Budai Vár Térkép
Léghajó Felhő Felhő 2 Felhő 3 Felhő 4
1
2
3
4
5
6
6
6
7
8
8
9
10
Budavári Palota déli szárnya

A Budavári Palota déli összekötő szárnya és a Szent István-Terem rekonstrukciója

A Vöröskereszt Székház újjáépítésének előkészítése

A Vöröskereszt Székház újjáépítése

A Honvéd Főparancsnokság rekonstrukciója

A Honvéd Főparancsnokság rekonstrukciója

A József főhercegi palota újjáépítése

A József főhercegi palota újjáépítése

A Nyugati kert rendezése és a Várgarázs III. kialakítása

A Fehérvári rondella és a Nyugati kertek rendbetétele

Várkertek, zöldfelületek és nyílt közösségi terek komplex fejlesztése

Várkertek, zöldfelületek és közösségi terek kialakítása

Várkertek, zöldfelületek és nyílt közösségi terek komplex fejlesztése

Várkertek, zöldfelületek és közösségi terek kialakítása

Karmelita kolostor és Várszínház

A Karmelita felújítása

A Gyilokjáró kiépítése és az Erzsébet-pergola rekonstrukciója

A Palota körbejárhatóságának biztosítása

Mátyás kútja, Halászó gyerekek kútja

A Vár díszkútjainak felújítása

Mátyás kútja, Halászó gyerekek kútja

A Vár díszkútjainak felújítása

Csikós udvar

Csikós udvar, a Lovarda és a Főőrség rekonstrukciója

Karmelita kolostor és Várszínház

A Karmelita felújítása

Budai Vár Térkép
Hauszmann Alajos

Hauszmann Alajos

(1847. június 9.- 1926. július 31.)

Hauszmann Alajos 1847. június 9-én született Budán. Tanulmányait a Műegyetemen és a berlini Bauakademie-n végezte, majd friss építészként bejárta Németországot, Franciaországot, valamint Itáliát. Tapasztalatai hozzásegítették ahhoz, hogy a hazai építészetben a festő- és szobrászművészeti alkotásokkal történő összehangolás magasiskoláját teremtse meg.

Stílusát a reneszánsz és barokk elemektől ihletett historizmus jellemezi. Legismertebb alkotásai közül kiemelkedik a New York-palota és a Királyi Kúria (volt Igazságügyi Minisztérium Kossuth téri palotája). Tervezői tevékenysége mellett több mint négy évtizeden át tanított a budai egyetemen, így gyakorolva jelentős hatást a hazai építészek elkövetkező nemzedékeire.

Utolsó jelentős munkája a Műegyetem főépülete volt, ám igazán a Budavári Királyi Palota tervezése és kivitelezésének irányítása alatt teljesedett ki, mellyel Ybl Miklós halálát követően, 1891-ben – az elhunyt mester akarata szerint bízták meg. A krisztinavárosi szárnyat Ybl szelleméhez hűen alkotta, létrehozva Európa egyik legelőkelőbb palotanegyedét. A dunai oldal bővítését ezt követően kezdték meg, ahol már szabadabban bontakoztathatta ki saját művészi elképzeléseit. Az épület Szent György térig történő meghosszabbításával kialakult annak jelenlegi formája, kupolával ékített szimmetrikus tömbje koronaként áll a Várhegy déli végében.

Munkatársaimmal együtt az volt a törekvésünk, hogy e büszke vár, melynek fekvése is páratlan, a magyar szent koronához méltó alakban
[…] egyszersmind hirdetője legyen a magyar kultúrának és művészetnek.
Hauszmann Alajos aláírása

BUDAI VÁRSÉTÁK

Tematikus séták a budai Várnegyedben

A Budai Vársétákon feltárul a budai Várnegyed eddig ismeretlen oldala. A Várkapitányság idegenvezetői elmesélik a budai Vár több mint 750 éves történetét: sétálunk a hajdani pompás Királyi Kertekben, megismerjük az uralkodók és államfők lakhelyét, melynek történetében az építés és rombolás időszakai váltották egymást. Barangolunk a Budavári Palotanegyedben és a Polgárvárosban, sőt, a korábbi pincék titkai után kutatva még a föld alá is lemerészkedünk.

Kedves Vendégeink!
Sétáinkon a maszk viselése minden látogatónk számára kötelező. Kérjük, amennyiben bármilyen COVID-19 fertőzésre jellemző tünete van vagy tudomása szerint jelenleg is beteg, ne vegyen részt a programokon!
Köszönjük az együttműködést!


Tartson velünk, fedezzük fel közösen a budai Vár igazi arcát!

Sétáink

Hauszmann paripái

Vezetett bejárás az újjáépült Lovarda épületében

A Nemzeti Hauszmann Program keretében újjászületett épület, a Lovarda, a Budai Várséták tematikus vezetésén látogatható először! Helyszíne, a Csikós udvar a II. világháború okozta sérüléséket követően az 1950-es évek kultúrpolitikájának esett áldozatul, így a Lovarda, Főőrség és Stöckl lépcső épületegyüttesét elbontották. A Hauszmann Alajos tervei alapján eredeti helyszínen rekonstruált épületek a környező terület megújításával, zöldítésével és akadálymentesítésével új funkciókkal várják majd az érdeklődőket.

Hauszmann paripái Információk és jegyvásárlás

Indulás: Szent György utca, Hunyadi udvar, Mátyás kútja (Budapest, I.)
Érkezés: 1014 Budapest, Hollós kapu (Budapest, I.)
Időtartam: 90/120 perc

Sétánkon betekintést nyerhetünk a századforduló világába: körbejárjuk a királyi testőrség kiszolgálását biztosító Főőrség épület impozáns tömbjét. Ezt követően a már enteriőrjében is elkészült Lovardába érkezünk, ahol feltárul előttünk a grandiózus lovaglócsarnok, annak korhű, ugyanakkor technikai felszereltségével a jelenkori igényeket is kielégítő tetőszerkezete, az egyedi „hauszmannzöld” üvegablakok, a zenekari és királyi páholy. A csarnok méltó kísérői a további helyiségek különféle terrazzo burkolatai, az elegáns márvány díszlépcső vagy a kovácsoltvas hibiszkuszvirág-korlát.

Jó tudni!
Sétánk útvonala nem akadálymentesített, a programon meredek lépcsőkön, szűk folyosókon közlekedünk. Kérjük, ezt vegye figyelembe a jelentkezéskor. Programunk rossz időjárás (például esőzés) esetén is elindul. Sétánk a meghirdetett időpontban, pontosan indul, a későn érkezőket nem áll módunkban megvárni. Megértését köszönjük!

Résztvevő a programra való jelentkezéssel tudomásul veszi, hogy a séta útvonala macskaköves útburkolaton, szűk folyosókon és magasemeleti helyszíneken vezet keresztül, a Programon ennek ismeretében és tudatában vesz részt, kizárólag a saját felelősségére.


Habsburgok és holtak

Séta József nádor nyomában a királyi kertekben és a nádori kriptában

A Margitsziget fái, a Szépítő Bizottság, a Ludovika, a Vakok Intézete, a Műegyetem - csak néhány azok közül, amelyeket József nádor a fővárosunknak adott, ám a király utáni legmagasabb méltóságról keveset tudunk. Sétánkon a „legmagyarabb Habsburgként” emlegetett nádor, József Antal főherceg nyomába eredünk: megismerjük fél évszázados nádori tevékenységét és tragédiákkal teli családi életét. A Duna-partról indulva, a város legszebb panorámájában gyönyörködve eljutunk a Magyar Nemzeti Galériához. Itt rejtett ajtón át belépünk a páratlan szépségű Habsburg nádori kriptába, ahol a főherceg és családja alussza örök - bár sírrablóktól többször megzavart - álmát. Nyughelyük nemcsak azért különleges, mert a Habsburg család leszármazottjai a mai napig rendszeresen látogatják, hanem azért is, mert ez a királyi palota egyetlen, a második világháborút és az azt követő átalakításokat is túlélt, épen megmaradt része.

Habsburgok és holtak Információk és jegyvásárlás

Indulás: Ybl Miklós tér - Ybl Miklós szobra (Budapest, I.)
Érkezés: Magyar Nemzeti Galéria (C épület) - Savoyai terasz (Budapest, I.)
Időtartam: 90 perc

Jó tudni!
Sétánk útvonala nem akadálymentesített, a programon meredek lépcsőkön, szűk folyosókon közlekedünk. Kérjük, ezt vegye figyelembe a jelentkezéskor.
A program során múzeumi kiállítótereken is áthaladunk, ahol a hátizsákokat és nagyobb méretű táskákat le kell venni. Kényelme érdekében kérjük kisméretű táskával érkezzen.
A kriptában körülbelül 5-10 °C hőmérséklet várható, kérjük ennek megfelelően, rétegesen öltözködjön. Programunk rossz időjárás (például esőzés) esetén is elindul.
Sétánk a meghirdetett időpontban, pontosan indul, a későn érkezőket nem áll módunkban megvárni. Megértését köszönjük!

Kedves Vendégeink!
Habsburgok és holtak című sétánk során belépünk a Magyar Nemzeti Galéria épületébe, ahol kötelező a maszk viselése. Kérjük a programra hozzanak magukkal maszkot, vagy a száj és orr eltakarására alkalmas kendőt. Sétavezetőnk a helyszínen sajnos nem tud maszkot biztosítani. Köszönjük együttműködésüket!


Mesterművek panorámával

Séta a Magyar Nemzeti Galéria történetéről a kupola látogatásával

Hogyan üzemel az ország legnagyobb magyar képzőművészeti gyűjteménye? Melyik volt eddigi történetének leglátogatottabb sztárkiállítása? Mi volt a közelmúlt legdrágább műtárgyvásárlása? Hogyan szállítható egy középkori szárnyasoltár? Sétánkon feltárulnak a Magyar Nemzeti Galéria kulisszatitkai: megmutatjuk, hogyan alakult át a 19. századi fényűző királyi rezidencia képzőművészeti múzeummá, elmeséljük a legemlékezetesebb kiállítások megszületését és bepillantást nyerünk a galéria mindennapjaiba. Tények és tanúk, az egész magyar társadalmat megmozgató, parázs viták, rekordok, szenzációk és egy hajmeresztő mutatvány Budavár legtetején. Programunk végén közösen meghódítjuk a Budavári Palota kupoláját, hogy egészen új szemszögből pillantsunk vissza fővárosunkra és nemzetünk művészetére is.

Habsburgok és holtak Információk és jegyvásárlás

Indulás: Magyar Nemzeti Galéria (C épület) - Savoyai terasz (Budapest, I.)
Érkezés: Magyar Nemzeti Galéria (C épület) - Savoyai terasz (Budapest, I.)
Időtartam: 90 perc

Jó tudni!
A program során közösen sétálunk át a Magyar Nemzeti Galéria kiállítóterein, azonban a program nem tárlatvezetés. A hátizsákokat és nagyobb méretű táskákat nem lehetséges bevinni a kiállítóterekbe, ezért kényelme érdekében kérjük kisméretű táskával érkezzen.
Sétánk útvonala nem akadálymentesített, a programon során több emeletnyi lépcsőn és szűk folyosón közlekedünk. Kérjük, ezt vegye figyelembe a jelentkezéskor.
Programunk rossz időjárás (például esőzés) esetén is elindul.
Rossz idő esetén a kupolaerkélyekre kilépni nem szabad, ekkor a teraszajtók üvegén keresztül gyönyörködhetünk a kilátásban.
Novembertől a kupolaerkélyekre kilépni nem szabad, de a teraszajtók üvegén keresztül gyönyörködhetünk a kilátásban.
Sétánk a meghirdetett időpontban, pontosan indul, a későn érkezőket nem áll módunkban megvárni. Megértését köszönjük!

Kedves Vendégeink!
Mesterművek panorámával című sétánk során belépünk a Magyar Nemzeti Galéria kiállítótereibe, az épületben kötelező a maszk viselése. Kérjük a programra hozzanak magukkal maszkot, vagy a száj és orr eltakarására alkalmas kendőt. Sétavezetőnk a helyszínen sajnos nem tud maszkot biztosítani. Köszönjük együttműködésüket!


Várból Palota

Séta a Budavári Palotanegyedben, a Várkápolnában és a Királypincében

A Budavári Palota királyok és államfők lakhelye, hatalmi központ, nemzeti szimbólum. Budai Vársétánkon – ami többek között a Nemzeti Hauszmann Program elemeit is bemutatja – elmeséljük a ma látható épületegyüttes viharos történetét az Anjou királyok erődítményétől Ferenc József és Erzsébet fényűző palotáján át egészen a második világháborút követő eseményekig. Megnézzük, hol álltak a vár első falai, meglátogatjuk a fennmaradt gótikus Várkápolnát és a Királypincét, valamint mesélünk a jelenleg zajló építkezésekről is.

Várból palota Információk és jegyvásárlás

Indulás: Budavári Mikve (Budapest, I. Palota út 1.)
Érkezés: Sándor-palota (Budapest, I. Szent György tér 2.)
Időtartam: 120 perc

A Várból Palota című sétánk magánprogramként is megrendelhető. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot az idegenvezetes@varkapitanysag.hu email címen és egyedi árajánlatot küldünk Önnek.

Jó tudni!
A Várból Palota című sétánk útvonala nem akadálymentesített, a budai Várban meredek lépcsőkön, szűk folyosókon is közlekedünk. Kérjük, ezt vegye figyelembe a jelentkezéskor. Programunk rossz időjárás (esőzés, havazás) esetén is elindul. Sétánk a meghirdetett időpontban, pontosan indul, a későn érkezőket nem áll módunkban megvárni. Megértését köszönjük!

Kedves Vendégeink!
Várból Palota című sétánk során belépünk a Budapesti Történeti Múzeum kiállítótereibe, a múzeum épületén belül kötelező a maszk viselése. Kérjük a programra hozzanak magukkal maszkot, vagy a száj és orr eltakarására alkalmas kendőt. Sétavezetőnk a helyszínen sajnos nem tud maszkot biztosítani. Köszönjük együttműködésüket!


Buda Vára

Buda világhírű látnivalói egy könnyed sétában

A Budai Várséták hivatalos idegenvezetői csapatával minden nap azon dolgozunk, hogy látogatóinknak megmutassuk a Várnegyed csodáit. Buda Vára című gyalogos idegenvezetésünkön körbesétáljuk a Várhegy leghíresebb látnivalóit, mint a Sándor-palota, a Karmelita kolostor, a Mátyás-templom, a Halászbástya vagy a Budavári Palota, miközben lélegzetelállító pesti és budai panorámába gyönyörködünk. Felkutatunk kevésbé ismert gyöngyszemeket is, mint a Dísz tér vagy az Úri utca házfalai között megbúvó barokk paloták és középkori díszes kereskedőházak.

Buda vára Információk és jegyvásárlás

Indulás: Szent György tér, Habsburg kapu (Budapest, I.)
Érkezés: Szentháromság tér, Halászbástya (Budapest, I.)
Időtartam: 90 perc

Jó tudni!
Buda Vára című idegenvezetésünk útvonala nem akadálymentesített. Programunk során lépcsőkön, és macskaköves, szűk utcákon is közlekedünk. Kérjük, ezt vegye figyelembe a jelentkezéskor. Programunk rossz időjárás esetén is elindul. A sétát pontosan a meghirdetett időpontban kezdjük, a későket nem áll módunkban megvárni. Köszönjük megértését!


A főváros ékszerdoboza

A Várkert Bazár, ahogy még sosem látta

A Várkert Bazár, ahogy még sosem látta Sétánkon megelevenedik előttünk a „főváros ékszerdobozának” nevezett Várkert Bazár. Megcsodáljuk a Királyi kertek lezárásaként született neoreneszánsz stílusú épületet, megismerjük tervezője, Ybl Miklós személyét és munkásságát, miközben csillogó Zsolnay-kerámiákban, művészien megformált kovácsoltvasakban, tökéletesen megfestett üvegablakokban és illatos rózsakertekben gyönyörködünk.

A főváros ékszerdoboza Információk és jegyvásárlás

Indulás: Ybl Miklós szobor (Budapest, I. Ybl Miklós tér)
Érkezés: Ybl Miklós szobor (Budapest, I. Ybl Miklós tér)
Időtartam: 60 perc

A főváros ékszerdoboza című sétánk magánprogramként is megrendelhető. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot az idegenvezetes@varkapitanysag.hu email címen és egyedi árajánlatot küldünk Önnek.

Jó tudni!
A főváros ékszerdoboza című sétánk útvonala nem akadálymentesített, meredek lépcsőkön, szűk folyosókon közlekedünk. Kérjük, ezt vegye figyelembe a jelentkezéskor. Programunk rossz időjárás (esőzés, havazás) esetén is elindul. Sétánk a meghirdetett időpontban, pontosan indul, a későn érkezőket nem áll módunkban megvárni. Megértését köszönjük!


Borral folyó Kánaán

Séta a budai Várnegyedben, borkóstolás a nyugati pincerendszerben

Hová tűnt a budai borvidék és milyen volt a budai bor? Budai Vársétánkon bemutatjuk Buda borászati történetét az első szőlőtőkéktől egészen a Borfesztiválig. Szót ejtünk kerülőkről, vincellérekről, korcsolyásokról, mesélünk németekről, rácokról és zsidókról. Sétánk végén a nyugati pincerendszerben megnézzük, hogyan tárolták az itt lakók a méltán híres nedűt, majd egy pohár finom vörösborral zárjuk utunkat.

Borral folyó Kánaán Információk és jegyvásárlás

Indulás: Öreg huszár szobor (Budapest, I. Dísz tér - Szent György tér - Palota út találkozásánál, a volt Honvéd Főparancsnokság mellett)
Érkezés: Budavári Mikve (Budapest, I. Palota út 1.)
Időtartam: 90 perc

Jó tudni!
A Borral folyó Kánaán című sétánk útvonala nem akadálymentesített, a séta végén, a nyugati pincerendszerben meredek lépcsőkön, szűk folyosókon is közlekedünk. Kérjük, ezt vegye figyelembe a jelentkezéskor. A pincerendszerben egész évben állandó a hőmérséklet: 18-20°C között. Programunk rossz időjárás (esőzés, havazás) esetén is elindul. Sétánk a meghirdetett időpontban, pontosan indul, a későn érkezőket nem áll módunkban megvárni. Megértését köszönjük!


Rituális fürdő a föld alatt

Magyarország legrégibb mikvéje

Különleges sétánkon a föld alá ereszkedünk és bejárjuk a Várhegy egykor virágzó zsidónegyede alatt húzódó pincerendszer zegzugos folyosóit. Mesélünk a középkori Budára érkező zsidó közösségről, a helyszínen talált tárgyaikról, a vallási életükről, és megtekintjük Magyarország legrégebbi feltárt rituális fürdőjét, a mikvét is.

Sétánk angol nyelven is elérhető.

Rituális fürdő a föld alatt Információk és jegyvásárlás

Indulás: Budavári Mikve (Budapest, I. Palota út 1.)
Érkezés: Budavári Mikve (Budapest, I. Palota út 1.)
Időtartam: 90 perc

A Rituális fürdő a föld alatt című sétánk magánprogramként is megrendelhető. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot az idegenvezetes@varkapitanysag.hu email címen és egyedi árajánlatot küldünk Önnek.

Jó tudni!
Kérjük, hogy a mikvébe a vállat takaró, legalább térdig érő öltözetben érkezzen. A Rituális fürdő a föld alatt című sétánk útvonala nem akadálymentesített, a nyugati pincerendszerben meredek lépcsőkön, szűk folyosókon közlekedünk. Kérjük, ezt vegye figyelembe a jelentkezéskor. A pincerendszerben egész évben állandó a hőmérséklet: 18-20°C között. Programunk rossz időjárás (esőzés, havazás) esetén is elindul. Sétánk a meghirdetett időpontban, pontosan indul, a későn érkezőket nem áll módunkban megvárni. Megértését köszönjük!


Sisi, Magyarország szerelmese

Erzsébet királyné nyomában a budai Palotanegyedben

Budai Vársétánkon Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné nyomdokain járunk: bejárjuk kedvenc budai kertjeit, az Ybl Miklós tervei alapján épült, neoreneszánsz stílusú Várkert Bazárt és körbesétáljuk a Királyi Palota Erzsébethez fűződő helyszíneit. Közben megismerjük életének legfontosabb részleteit: hogyan vált a magyarok kedvenc uralkodójává? Kik voltak legbizalmasabb barátai? Milyen viszony fűzte Andrássy Gyula grófhoz? Sétánkon minden kiderül!

A Sisi, Magyarország szerelmese című sétánk angol nyelven is elérhető.

Sisi, Magyarország szerelmese Információk és jegyvásárlás

Indulás: Ybl Miklós szobor (Budapest, I. Ybl Miklós tér)
Érkezés: Déli Nagyrondella (Budapest, I, a Várkert Bazár feletti kert, közel a Szarvas térhez)
Időtartam: 90 perc

A Sisi, Magyarország szerelmese című sétánk magánprogramként is megrendelhető. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot az idegenvezetes@varkapitanysag.hu email címen és egyedi árajánlatot küldünk Önnek.

Jó tudni!
A Sisi, Magyarország szerelmese című sétánk útvonala nem akadálymentesített, a budai Várban meredek lépcsőkön, szűk folyosókon is közlekedünk. Kérjük, ezt vegye figyelembe a jelentkezéskor. Programunk rossz időjárás (esőzés, havazás) esetén is elindul. Sétánk a meghirdetett időpontban, pontosan indul, a későn érkezőket nem áll módunkban megvárni. Megértését köszönjük!


Nem engedünk a '48-ból

A budai Vár az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban

Sétánkon bejárjuk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc helyszíneit a budai Várban, megnézzük, melyik épületből szabadította ki a forradalmi tömeg Táncsics Mihályt, elmeséljük, hogyan erősítette meg a budai Vár védelmét Heinrich Hentzi és készítette elő a támadást Görgei Artúr, valamint azt is, hogy pontosan hogyan zajlott az 1849-es májusi ostrom.

Nem engedünk a '48-ból Információk és jegyvásárlás

Indulás: De la Motte-Beer palota (Dísz tér 15., Budapest, I.)
Időtartam: 90 perc

Olyan legendás eseményeknek is a nyomába eredünk, hogy mi történt a budai Várban őrzött Szent Koronával vagy éppen mióta nem koccint a magyar ember sörrel és milyen hosszú időre szól a tilalom, illetve annak is, hogy hogyan kaptuk vissza az oroszok által elhurcolt honvéd zászlókat?

Sétánkat elsősorban azoknak az általános iskolás (felső tagozatos) és középiskolás diákoknak ajánljuk, akik már foglalkoztak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc témakörével.

Jó tudni!
Programunk rossz időjárás (például esőzés) esetén is elindul. Sétánk a meghirdetett időpontban, pontosan indul, a későn érkezőket nem áll módunkban megvárni. Megértését köszönjük!

Az oldalon közzétett fotók, szöveges tartalmak, valamint a Budai Várséták programelemei és sétái során elhangzó előadások szerzői jogi védelem alatt állnak, amelyek jogtulajdonosa a Várkapitányság Nonprofit Zrt. A jogtulajdonos engedélye nélkül tilos azokat részben vagy egészben akár eredeti, akár átdolgozott formában rögzíteni, többszörözni, nyilvánosan előadni vagy a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tenni, harmadik személynek továbbadni. Jogsértés esetén a Várkapitányság Nonprofit Zrt. megteszi a szükséges intézkedéseket és megindítja a vonatkozó jogszabályok szerinti eljárásokat.

Budavári Séták tájékoztató és kulturális újság

Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2024. 06 - 2024. 07 - V. Évf. 3. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2024. 04 - 2024. 05 - V. Évf. 2. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2024. 02 - 2024. 03 - V. Évf. 1. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2023. 12 - 2024. 01 - IV. Évf. 6. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2023. 10 - 2023. 11 - IV. Évf. 5. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2023. 08 - 2023. 09 - IV. Évf. 4. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2023. 06 - 2023. 07 - IV. Évf. 3. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2023. 04 - 2023. 05 - IV. Évf. 2. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2023. 02 - 2023. 03 - IV. Évf. 1. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2022. 12 - 2023. 01 - III. Évf. 10. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2022. 11 - III. Évf. 9. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2022. 10 - III. Évf. 8. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2022. 09 - III. Évf. 7. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2022. 07-08 - III. Évf. 6. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2022. 06 - III. Évf. 5. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2022. 05 - III. Évf. 4. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2022. 04 - III. Évf. 3. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2022. 03 - III. Évf. 2. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2022. 02 - III. Évf. 1. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2021. 12 - II. Évf. 11. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2021. 11 - II. Évf. 10. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2021. 10 - II. Évf. 9. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2021. 09 - II. Évf. 8. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2021. 08 - II. Évf. 7. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2021. 07 - II. Évf. 6. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2021. 06 - II. Évf. 5. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2021. 05 - II. Évf. 4. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2021. 04 - II. Évf. 3. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2021. 03 - II. Évf. 2. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2021. 02 - II. Évf. 1. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2020. 12 - I. Évf. 6. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2020. 11 - I. Évf. 5. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2020. 10 - I. Évf. 4. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2020. 09 - I. Évf. 3. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2020. 08 - I. Évf. 2. szám

Megnézem
Budavári séták magazin

Budavári Séták Magazin

2020. 07 - I. Évf. 1. szám

Megnézem

A Nemzeti Hauszmann Programról

A budai Vár Magyarország, Európa és a világ kiemelkedően értékes épített és kulturális örökségének része, a nemzet szimbolikus helyszíne, identitásunk alapköve, amelyért közös felelősséggel tartozunk. A Vár több mint 750 éves történetében egymást váltották az építés és a rombolás, az alkotás és a pusztítás időszakai. Szerencsések vagyunk, hogy mi az építők és az alkotók generációjához tartozhatunk.

A Nemzeti Hauszmann Program a felelős cselekvés programja, amely új korszakot nyit a városrész újjászületésében. A program első ütemében elkezdtük a közterületek, a parkok, a várkertek rendbetételét ás befejeztük a Főőrség és a Lovarda épületeit, újjáépítettük a Szent István-termet, valamint folytatjuk a Budavári Palota helyreállítását.

Az építkezésekkel párhuzamosan zajlik a lerombolt épületek újratervezése, valamint a Budavári Palota teljes felmérése annak érdekében, hogy az épület lehetséges rekonstrukciójáról és hasznosításáról kellően megalapozott javaslat születhessen.

Hisszük, hogy a budai Várnegyed méltó arra, hogy több legyen puszta turisztikai látványosságnál. A Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a Várat visszaadjuk a magyaroknak, egy olyan helyet varázsoljunk a főváros közepén, amelynek „hívása” van, ahol mindenki újra otthon érezheti magát.
Feladatunkról bővebben itt olvashat

Fodor Gergely, a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokkal kapcsolatos egyes feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos

Kapcsolat

Általános információk

info@varkapitanysag.hu

Sajtómegkeresések

sajto@varkapitanysag.hu

Minden jog fenntartva. © Nemzeti Hauszmann Program

Impresszum

A weboldal üzemeltetője

Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ
Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Weboldal adminisztráció

info@varkapitanysag.hu

Adatkezelési Tájékoztató

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ VÁRKAPITÁNYSÁG INTEGRÁLT TERÜLETFEJLESZTÉSI KÖZPONT NONPROFIT ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény,valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyébeszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat adomain névweboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést,értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

• Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
• Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
• Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például,hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

• A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
• A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
• Az Ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
• Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
• Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
• A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
• Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari

Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:

Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies

Minden jog fenntartva.
© Nemzeti Hauszmann Program

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
VÁRKAPITÁNYSÁG INTEGRÁLT TERÜLETFEJLESZTÉSI KÖZPONT NONPROFIT
ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

I. Bevezető, alapelvek, a Tájékoztató célja, hatálya

A Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság (székhely: 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 6.; cégjegyzékszám: 01-10-140096; adószám: 26592352-2-41, képviseli: Madaras Bence vezérigazgató, adatvédelmi tisztviselő neve: dr. Onder Péter, e-mail címe: onder.peter@onder.hu, tel.: +36 1 3610600, továbbiakban „Adatkezelő”) mint adatkezelő a személyes adatok kezelése során az Európai Parlament és a Tanács (EU) a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról szóló 2016/679. számú rendelete (2016. április 27.) (további említése esetén, mint „Rendelet”, vagy „GDPR-rendelet”) rendelkezéseinek és a vonatkozó törvényeknek megfelelően jár el.

Az Adatkezelő tiszteletben tartja az „Érintett” személyes adatok védelméhez fűződő jogait. Jelen Tájékoztató tömör, egyszerű módon foglalja össze, hogy az Adatkezelő milyen adatokat gyűjt, azokat miként használhatja fel, továbbá ismerteti az Adatkezelő által igénybe vett eszközöket és az Érintett adatvédelemmel kapcsolatos adatvédelmi és jogérvényesítési lehetőségeit. Részletes szabályozás az említett Rendeletben és a kapcsolódó jogi aktusokban található, további információigény esetén javasolt a Rendelet tanulmányozása, vagy forduljon bizalommal az Adatkezelőhöz a jelen Tájékoztatóban is feltüntetett elérhetőségeken.

Jelen Tájékoztató célja, hogy az Adatkezelő biztosítsa az adatvédelem alkotmányos elveinek, az adatbiztonság követelményeinek érvényesülését, megakadályozza az adatokhoz való jogosulatlan hozzáférést, és azok jogosulatlan megváltoztatását, elvesztését, illetve nyilvánosságra hozatalát.

Az Adatkezelő az adatkezelési tevékenysége során az alábbi alapvetéseknek megfelelően jár el:
Adatkezelő időben, az adatkezelés megkezdése előtt, az előírt módon tájékoztatja Érintettet az adatkezelési szabályokról. Az Adatkezelő személyes adatokat az adatkezelés célhoz kötöttségéhez fűzött elvárásnak megfelelően kizárólag meghatározott céllal gyűjt, tárol és használ fel. A begyűjtött személyes adat mindig az adott célnak megfelelő, annak szempontjából releváns és megfelelő mértékű, amely szabály megtartásával az Adatkezelő eleget tesz az adattakarékosság elvének. Az adatpontosság jegyében az Adatkezelő az adott cél szempontjából észszerű lépéseket tesz annak érdekében, hogy az Érintett személyes adatai a célnak megfelelő mértékben teljesek, pontosak, naprakészek és megbízhatóak legyenek. Az Adatkezelő a személyes adatokat marketing célokra kizárólag az Érintett beleegyezésével használja fel és lehetőséget ad arra, hogy az ilyen jellegű kommunikációt az Érintett megtiltsa. Az Adatkezelő arányos és teljeskörű lépéseket tesz annak érdekében, hogy az Érintett személyes adatainak védelmét biztosítsa jelen Adatkezelési Tájékoztatóban is részletezettek szerint, beleértve az olyan eseteket, ha azokat harmadik fél számára továbbítja. Jelen Tájékoztató hatálya felöleli az Adatkezelő teljes adatkezelési tevékenységét, ennek megfelelően az kiterjed – kifejezetten, de nem kizárólag – az Adatkezelő szolgáltatásait igénybe vevő, az Adatkezelővel gazdasági (üzleti) tevékenysége során kapcsolatba kerülő gazdálkodó és egyéb szervezetek, partner intézmények kapcsolattartói, továbbá egyéb természetes személyek, mint Érintettek, az Adatkezelő leendő munkavállalóinak (álláskeresők/pályázók) a személyes adatai kezelésére is, a weboldal használatára (www.varkapitanysag.hu) , valamint az Adatkezelőnél működtetett elektronikus megfigyelő rendszert érintő adatkezelésre, továbbá az alkalmazott adatbiztonsági elvekre is.

II. Értelmező rendelkezések

 • Rendelet, GDPR-rendelet: az Európai Parlament és a Tanács (EU) a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról szóló 2016/679. számú rendelet (2016. április 27.);
 • Infotv: 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról;
 • Szvtv.: 2005. évi CXXXIII. törvény a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvény;
 • Art.:2017. évi CL. törvény az adózás rendjéről;
 • Sztv.:2000. évi C. törvény a számvitelről;
 • Áfa tv.: 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról;
 • Ptk: 2013. évi V. törvény a polgári törvénykönyvről;
 • Személyes adat - azonosított vagy azonosítható természetes személyre („érintett”) vonatkozó bármely információ; azonosítható az a természetes személy, aki közvetlen vagy közvetett módon, különösen valamely azonosító, például név, szám, helymeghatározó adat, online azonosító vagy a természetes személy testi, fiziológiai, genetikai, szellemi, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára vonatkozó egy vagy több tényező alapján azonosítható;
 • Különleges adat: a faji eredetre, a nemzetiséghez tartozásra, a politikai véleményre vagy pártállásra, a vallásos vagy más világnézeti meggyőződésre, az érdek-képviseleti szervezeti tagságra, a szexuális életre vonatkozó személyes adat, az egészségi állapotra, a kóros szenvedélyre vonatkozó személyes adat, valamint a bűnügyi személyes adat.
 • Genetikai adat: egy természetes személy örökölt vagy szerzett genetikai jellemzőire vonatkozó minden olyan személyes adat, amely az adott személy fiziológiájára vagy egészségi állapotára vonatkozó egyedi információt hordoz, és amely elsősorban az említett természetes személyből vett biológiai minta elemzéséből ered;
 • Biometrikus adat: egy természetes személy testi, fiziológiai vagy viselkedési jellemzőire vonatkozó minden olyan sajátos technikai eljárásokkal nyert személyes adat, amely lehetővé teszi vagy megerősíti a természetes személy egyedi azonosítását, ilyen például az arckép vagy a daktiloszkópiai adat;
 • Egészségügyi adat: egy természetes személy testi vagy pszichikai egészségi állapotára vonatkozó személyes adat, ideértve a természetes személy számára nyújtott egészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó olyan adatot is, amely információt hordoz a természetes személy egészségi állapotáról;
 • Adatkezelés - a személyes adatokon vagy adatállományokon automatizált vagy nem automatizált módon végzett bármely művelet vagy műveletek összessége, így a gyűjtés, rögzítés, rendszerezés, tagolás, tárolás, átalakítás vagy megváltoztatás, lekérdezés, betekintés, felhasználás, közlés továbbítás, terjesztés vagy egyéb módon történő hozzáfér­hetővé tétel útján, összehangolás vagy összekapcsolás, korlátozás, törlés, illetve megsemmisítés;
 • Adatkezelő - az a természetes vagy jogi személy, közhatalmi szerv, ügynökség vagy bármely egyéb szerv, amely a személyes adatok kezelésének céljait és eszközeit önállóan vagy másokkal együtt meghatározza; ha az adatkezelés céljait és eszközeit az uniós vagy a tagállami jog határozza meg, az adatkezelőt vagy az adatkezelő kijelölésére vonatkozó különös szempontokat az uniós vagy a tagállami jog is meghatározhatja;
 • Adatfeldolgozó - az a természetes vagy jogi személy, közhatalmi szerv, ügynökség vagy bármely egyéb szerv, amely az adatkezelő nevében személyes adatokat kezel;
 • Adatkezelések nyilvántartása: a GDPR Rendelet 30. cikk (1) bekezdésében foglalt kötelezettség alapján az Adatkezelő által végzett adatkezelési tevékenységekről szóló nyilvántartás, mely tartalmazza az Adatkezelőre vonatkozó adatokon túl az adatkezelés megnevezését, az adatkezelés célját, az érintettek kategóriáit, a kezelt személyes adatok kategóriáit, ha lehetséges, a címzetteket akikkel az adatokat közölni fogják, az adatfeldolgozó(k) nevét és elérhetőségeit, továbbá – ha lehetséges - az egyes adatkategóriák törlésére előirányzott határidőt,
 • Címzett - az a természetes vagy jogi személy, közhatalmi szerv, ügynökség vagy bármely egyéb szerv, akivel vagy amellyel a személyes adatot közlik, függetlenül attól, hogy harmadik fél-e. Azon közhatalmi szervek, amelyek egyedi vizsgálat keretében az uniós vagy a tagállami joggal összhangban férhetnek hozzá személyes adatokhoz, nem minősülnek címzettnek;
 • Harmadik fél - az a természetes vagy jogi személy, közhatalmi szerv, ügynökség vagy bármely egyéb szerv, amely nem azonos az érintettel, az adatkezelővel, az adatfeldolgozóval vagy azokkal a személyekkel, akik az adatkezelő vagy adatfeldolgozó közvetlen irányítása alatt a személyes adatok kezelésére felhatalmazást kaptak;
 • Az érintett hozzájárulása - az érintett akaratának önkéntes, konkrét és megfelelő tájékoztatáson alapuló és egyértelmű kinyilvánítása, amellyel az érintett nyilatkozat vagy a megerősítést félreérthetetlenül kifejező cselekedet útján jelzi, hogy beleegyezését adja az őt érintő személyes adatok kezeléséhez;
 • Profilalkotás - személyes adatok automatizált kezelésének bármely olyan formája, amelynek során a személyes adatokat valamely természetes személyhez fűződő bizonyos személyes jellemzők értékelésére, különösen a munkahelyi teljesítményhez, gazdasági helyzethez, egészségi állapothoz, személyes preferenciákhoz, érdeklődéshez, megbízhatósághoz, viselkedéshez, tartózkodási helyhez vagy mozgáshoz kapcsolódó jellemzők elemzésére vagy előrejelzésére használják;
 • Adatvédelmet sértő esemény: Informatikai hiba, adatvédelmi incidens.
 • Informatikai hiba: Az informatikai rendszer működésében tapasztalható, a munkát akadályozó, a megszokottól eltérő működés, szolgáltatás megszakadás, lassulás, mely nem minősül adatvédelmi incidensnek, de az informatikai rendszer bizalmasságát, sértetlenségét vagy rendelkezésre állását veszélyeztetheti;
 • Adatvédelmi incidens: A biztonság olyan sérülése, amely a továbbított, tárolt vagy más módon kezelt személyes adatok véletlen vagy jogellenes megsemmisítését, elvesztését, megváltoztatását, jogosulatlan közlését vagy az azokhoz való jogosulatlan hozzáférést eredményezi;
 • Adatvédelmi Tisztviselő: A Szervezet által az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete (GDPR Rendelet) 37. cikk (1) bekezdés a.) pontja alapján kijelölt személy, akinek elérhetőségeit és jogállását az Adatkezelési Szabályzat tartalmazza
 • Hatóság: Nemzeti Adatvédelmi és Információbiztonsági Hatóság, www.naih.hu

III. Adatkezelő (szolgáltató) adatai, elérhetőségei

Adatkezelő neve:

Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Székhely:

1013 Budapest, Ybl Miklós tér 6.

Cégjegyzékszám:

01-10-140096

Adószám:

26592352-2-41

Képviseli:

Madaras Bence vezérigazgató

Adatvédelmi tisztviselő neve:

dr. Onder Péter

Adatvédelmi tisztviselő e-mail címe:

Adatvédelmi tisztviselő telefonszáma:

+36 1 3610600

IV. Adatkezelés célja, a kezelt adatok köre, adatkezelés időtartama, adatok megismerésére jogosultak az Adatkezelő szolgáltatásait igénybe vevő érintettek vonatkozásában. (Jelen fejezet a Budai Palotanegyed területére történő behajtás során felmerülő érintetti személyes adatok kezelésére nem terjed ki.)

1. Adatkezelés célja és jogalapja
Adatkezelő a személyes adatokat szerződés megkötése és teljesítése (amelyben az Érintett az egyik fél), továbbá jogos érdekből kezeli az alábbi esetekben: szerződéskötési szándék, szerződés teljesítése (Saját rendezésű rendezvény tartása - jegyértékesítés, ingatlan bérbeadás – kivéve teremgarázs -, teremgarázs bérbeadás), marketing cél (tömegfelvétel és az egyént ábrázoló felvétel /kép-és hangfelvétel egyaránt/ készítése marketing céllal), biztonsági funkció: székhely/telephely kamerás megfigyelése.

Adatkezelő a Személyes adatokat jogi kötelezettség teljesítése érdekében, törvényi előírás alapján kezeli az alábbi esetekben: számlázási, számviteli, könyvviteli kötelezettségek teljesítése (Sztv., Áfa tv., Art.), Panaszkezelés (Fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény), általános megkeresések megválaszolása.

Adatkezelő a személyes adatokat az Érintett kifejezett és önkéntes hozzájárulása alapján kezeli az alábbi esetekben: Hírlevél küldése, Promóciós cél, Marketing cél.

2. A kezelt adatok köre, adatkezelés időtartama, adatok megismerésére jogosultak
Az Adatkezelő a fent megjelölt jogalapra hivatkozva a személyes adatokat az alábbi táblázat(ok)ban rögzítettek szerint gyűjti és kezeli a megjelölt megőrzési ideig:

Szerződés megkötése (amelyben az érinett az egyik fél), teljesítése, továbbá jogos érdek alapján kezelt adatok Személyes adat megnevezése Megőrzési/Tárolási idő
Név Megőrzési idő a szerződés teljesítése, megszűnése, illetve a jogos érdek megszűnése időpontját követően a hozzá kapcsolódó törvényi előírás (Ptk. 6:22§) szerinti 5 év
Vagyonvédelmi kamera felvétele Az Adatkezelő Elektronikus Megfigyelőrendszer Alkalmazási Szabályzatában rögzített felhasználás hiányában a rögzítéstől számított 30 nap
Általános megkeresésekben foglalt személyes adatok (minden, amit az érintett az Adatkezelő tudomására hoz) A jogos érdek megszűnésétől számított 5 év.

Az Adatkezelő egyes szolgáltatásai, egyéb adatkezelési tevékenysége során a jelen pont szerinti jogalapon és feltételekkel (szerződés megkötése, teljesítése, illetve jogos érdek alapján) kezelt további adatok (a fentieket meghaladóan):

Regisztrációhoz (google-form vagy egyéb felületen) kötött rendezvényre/eseményre történő belépés: E-mail cím.
Ingatlanbérbeadás, közterület-használati hozzájárulás vagy szerződés esetén: születési név, lakcím, adóazonosító jel/adószám, anyja neve, születési hely/idő, egyéni vállalkozó nyilvántartási száma és székhelye, bankszámlaszám, számlavezető bank neve, telefonszám, e-mail cím, gépjármű rendszáma.
Teremgarázs bérbeadása esetén: születési név, lakcím, adóazonosító jel/adószám, anyja neve, születési hely/idő, egyéni vállalkozó nyilvántartási száma és székhelye, bankszámlaszám, számlavezető bank neve, telefonszám, e-mail cím, gépjármű rendszáma.
Csoportos tárlatvezetés esetén: E-mail cím, telefonszám, munkáltató megnevezése
Online jegyértékesítés: lakcím, adóazonosító jel/adószám, anyja neve, születési hely/idő, bankszámlaszám, számlavezető bank neve, telefonszám, e-mail cím, a vásárlási tranzakció száma, dátuma és időpontja; weblap, amelyen keresztül a vásárlás történt, az előadás dátuma/helyszíne/székek/mennyiség/vonalkód/ár.

Törvényi előírás (jogi kötelezettség teljesítése) alapján kezelt adatok Személyes adat megnevezése Megőrzési/Tárolási idő
Számviteli bizonylatok adatai: Számlázási név, számlázási cím, adószám/adóazonosító jel, számla tétel megnevezése, egységár, összár. Sztv. 169. § (2) alapján legalább 8 év
Név, lakcím, e-mail cím Fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 17/A (7) bekezdés szerint 5 év


Érintett önkéntes hozzájárulásával kezelt adatok Személyes adat megnevezése Megőrzési/Tárolási idő
Név, e-mail cím, telefonszám Megőrzési idő a leiratkozásig, hozzájárulás visszavonásáig

3. Az Érintettekre vonatkozó adatok az alábbiak szerint kerülhetnek az Adatkezelő birtokába:

 • közvetlenül vagy közvetve az Érintettektől, összhangban a jelen Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltakkal
 • más adatkezelőktől történő adatátvétel révén,

A Társaság az adatok biztonságos tárolásáról minden esetben a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően, a szabályok megtartásával, és a megfelelő technikai és szervezési intézkedések bevezetésével gondoskodik. A Társaság az adatok forrását az Érintett rendelkezésére bocsájtja.

4. Adatkezelő a személyes adatok kezeléséhez a jelen Tájékoztató 1. számú mellékletében részletezett Adatfeldolgozó(ka)t veszi igénybe az abban megjelölt tevékenységekre.Az adatok megismerésére jogosultak: Adatkezelő az adatokat az ügyfélkiszolgálással, tevékenységével kapcsolatos feladatokat ellátó munkavállalói, megbízottjai, továbbá a könyvelési, adózási feladatokat ellátó munkavállalói és adatfeldolgozói, mint címzettek felé továbbíthatja. Hatósági eljárás keretében nyomozó hatóság, más hatóság hivatalos megkeresése esetén a Társaság köteles kiadni a kért adatokat, a vonatkozó jogszabályok rendelkezései szerint.

5. Az adatok tárolási módja: elektronikus és papír alapú egyaránt.

V. Adatkezelés célja, jogalapja, a kezelt adatok köre, adatkezelés időtartama, adatok megismerésére jogosultak a Budai Palotanegyed területére történő behajtás során felmerülő érintetti személyes adatok kezelése tekintetében

1. Adatkezelés célja és jogalapja
Adatkezelő a Személyes adatokat szerződés megkötése és teljesítése, továbbá jogos érdek (GDPR-rendelet 6. cikk (1) bekezdés b., illetőleg f. pontja szerinti jogalap) alapján kezeli az alábbi célok érdekében:

 • behajtás engedélyezése, behajtási hozzájárulási kérelem elbírálása (a Budai Palotanegyed területén megvalósuló kiemelten közérdekű beruházások megnevezéséről, valamint az ingatlanok vagyonkezelési feladatainak ellátásáról szóló 313/2018. (XII. 27.) Korm. rendelet rendelkezési szerinti adatkör tekintetében),
 • vagyonkezelt ingatlanokra és közterületre vonatkozó használati szerződés megkötése és teljesítése,
 • esetleges igényérvényesítés kezdeményezése.

A személyes adat szolgáltatása – amennyiben az Érintett a Budai Palotanegyed területére járművel kíván behajtani – szerződéses kötelezettségen alapul. Az Érintett nem köteles személyes adatait megadni, de ennek elmaradása esetében a járművel történő behajtás számára nem engedélyezhető.

2. A kezelt személyes adatok köre, adatkezelés időtartama, adatok megismerésére jogosultak Az Adatkezelő a megjelölt jogalapra hivatkozva a személyes adatokat az alábbi táblázat(ok)ban rögzítettek szerint gyűjti és kezeli a megjelölt megőrzési ideig:

Személyes adat megnevezése Megőrzési/Tárolási idő
Szerződés megkötése és teljesítése, továbbá jogos érdek alapján kezelt adatok A 313/2018. Korm. rendelet értelmében az érintett (jelen tájékoztató tekintetében a behajtási kérelmet előterjesztő) neve, lakcíme; a jármű forgalmi rendszáma, a forgalmi engedély másolata, valamint a behajtási engedély iránti kérelem indoka(i), a kérelem egyéb tartalma, Behajtási hozzájárulás/szerződés egyéb adatai (kapcsolattartó személy telefonszáma, email-címe). Megőrzési idő a hozzájárulás megadásának elbírálásáig, illetőleg a megadott hozzájárulás/megkötött szerződés megszűnését követő 5 évig


Törvényi előírás alapján kezelt adatok Személyes adat megnevezése Megőrzési/Tárolási idő
Számviteli bizonylatok adatai Sztv. 169. § (2) szerinti legalább 8 év


3. Az Érintettekre vonatkozó adatok az alábbiak szerint kerülhetnek az Adatkezelő birtokába:

 • közvetlenül vagy közvetve az Érintettektől, összhangban a jelen Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltakkal
 • más adatkezelőktől történő adatátvétel révén,

A Társaság az adatok biztonságos tárolásáról minden esetben a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően, a szabályok megtartásával, és a megfelelő technikai és szervezési intézkedések bevezetésével gondoskodik. A Társaság az adatok forrását az Érintett rendelkezésére bocsájtja.

Személyes adatok forrása átvett adatok esetén:

A vagyonkezelt ingatlanokra, közterületekre vonatkozó használati megállapodások megkötése esetén a Használó jogi személy, költségvetési szerv vagy más szervezet az érdekében eljáró természetes személyek által használt gépjárművek forgalmi rendszámait a behajtás biztosítása céljából az Adatkezelő részére átadja.4. Az Adatkezelő a személyes adatok kezeléséhez a jelen Tájékoztató 1. számú mellékletében részletezett Adatfeldolgozó(ka)t veszi igénybe az abban megjelölt tevékenységekre.

A személyes adatokhoz a Társaság belépési engedélyezési feladatokat ellátó munkavállalói, férnek hozzá kizárólag. A személyes adatokat a Társaság nem továbbítja más címzett számára. Hatósági eljárás keretében nyomozó hatóság, más hatóság hivatalos megkeresése esetén a Társaság köteles kiadni a kért adatokat, a vonatkozó jogszabályok rendelkezései szerint. 5.Az adatok tárolási módja: elektronikus és papír alapú egyaránt.

VI. Adatkezelés célja, a kezelt adatok köre, adatkezelés időtartama, adatok megismerésére jogosultak az Adatkezelővel gazdasági (üzleti) tevékenysége során kapcsolatba kerülő partnerek, megbízottak – és egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyban állók (pl. egyéni vállalkozó, stb.), továbbá gazdálkodó szervezetek kapcsolattartói, munkavállalói, mint érintettek vonatkozásában

1. Adatkezelés célja és jogalapja

Adatkezelő a személyes adatokat jogos érdekből kezeli az alábbi esetekben: szerződéskötési szándék, szerződés megkötése és teljesítése, biztonsági funkció: védett létesítménybe történő beléptetés, székhely/telephely kamerás megfigyelése.
Adatkezelő a Személyes adatokat jogi kötelezettség teljesítése érdekében, törvényi előírás alapján kezeli az alábbi esetekben: számlázási, számviteli, könyvviteli kötelezettségek teljesítése (Sztv, Áfa tv., Art.), Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény, a terrorizmust elhárító szerv kijelöléséről és feladatai ellátásának részletes szabályairól szóló 295/2010. (XII. 22.) Korm. rendelet, a védett személyek és a kijelölt létesítmények védelméről szóló 160/1996. (XI. 5.) Korm. rendelet, a Karmelita Kolostor épületegyüttes területére, illetve területén történő személyi beléptetés, benntartózkodás, illetve csomag-, anyag- és áruszállítás rendjéről szóló 1/2019. (II. 4.) MKI KÁT – MK KÁT – MvM KÁT együttes utasítás.
Adatkezelő a személyes adatokat az Érintett kifejezett és önkéntes hozzájárulása alapján kezeli az alábbi esetekben: Marketing cél: Hírlevél küldése, piackutatási-statisztikai célú megkeresések

2. A kezelt adatok köre, adatkezelés időtartama, adatok megismerésére jogosultak

Az Adatkezelő a megjelölt jogalapra hivatkozva a személyes adatokat az alábbi táblázat(ok)ban rögzítettek szerint gyűjti és kezeli a megjelölt – Érintetti minőség szerinti - megőrzési ideig:

Jogos érdek alapján kezelt adatok Személyes adat megnevezése Megőrzési/tárolási idő
Név, e-mail cím, telefonszám

Partneri kapcsolattartók esetében továbbá: partner cégnél betöltött pozíció

Megbízottak/illetve az Adatkezelő részére közvetlenül munkavégzést folytató munkavállalónak nem minősülő érintettek esetében – érintetti minőségtől függően - emellett:

állampolgárság, születési hely/idő, lakcím (székhely), önéletrajz, munkatapasztalatok, oktatás/ képzés, nyelvismeret, képmás, adóazonosító jel/adószám, bankszámlaszám, adott esetben szakmai kamarai azonosító száma, egyéni vállalkozói nyilvántartási száma

Megőrzési idő a szerződés teljesítése, megszűnése, illetve a jogos érdek megszűnése időpontját követő, a hozzá kapcsolódó törvényi előírás (Ptk. 6:22§) szerinti 5 év
vagyonvédelmi kamera felvétele Az Adatkezelő Elektronikus Megfigyelőrendszer Alkalmazási Szabályzatában rögzített felhasználás hiányában a rögzítéstől számított 30 nap.


Törvényi előírás alapján kezelt adatok Személyes adat megnevezése Megőrzési/Tárolási idő
Számviteli bizonylaton feltüntetett adatok: Név, betöltött pozíció, e-mail cím, telefonszám. Sztv. 169. § (2) szerinti legalább 8 év
Védett létesítménybe történő beléptetéshez szükséges adatok: Név, születési hely/idő, anyja neve, személyi azonosító jel,lakcím, munkáltató neve, munkakör a Karmelita Kolostor épületegyüttes területére, illetve területén történő személyi beléptetés, benntartózkodás, illetve csomag-, anyag- és áruszállítás rendjéről szóló 1/2019. (II. 4.) MKI KÁT MK KÁT – MvM KÁT együttes utasítás szerint


Érintett önkéntes hozzájárulásával kezelt adatok Személyes adat megnevezése Megőrzési/Tárolási idő
Név, email cím, telefonszám, kapcsolattartók esetében - partner cégnél betöltött pozíció Megőrzési idő a leiratkozásig, hozzájárulás visszavonásáig
Piackutatás során rögzített adatok: kapcsolattartó személy neve, e-mail címe, telefonszáma, munkáltatója, munkaköre, a kérdésekre adott válaszok, hangfelvétel által rögzített egyéb adat Megőrzési idő a hozzájárulás visszavonásáig, de legfeljebb 5 évig


3. Az Érintettekre vonatkozó adatok az alábbiak szerint kerülhetnek az Adatkezelő birtokába:

 • közvetlenül vagy közvetve az Érintettektől, összhangban a jelen Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltakkal
 • más adatkezelőktől történő adatátvétel révén,
 • nyilvános forrásból.

A Társaság az adatok biztonságos tárolásáról minden esetben a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően, a szabályok megtartásával, és a megfelelő technikai és szervezési intézkedések bevezetésével gondoskodik. A Társaság az adatok forrását az Érintett rendelkezésére bocsájtja.

4. Adatkezelő a személyes adatok kezeléséhez a jelen Tájékoztató 1. számú mellékletében részletezett Adatfeldolgozó(ka)t veszi igénybe az abban megjelölt tevékenységekre.

Az adatok megismerésére jogosultak: Adatkezelő az adatokat az ügyfélkiszolgálással, az Adatkezelő tevékenységgel kapcsolatos feladatokat ellátó munkavállalói, továbbá a könyvelési, adózási feladatokat ellátó munkavállalói és adatfeldolgozói, mint címzettek felé továbbítja.

5. A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 91/J. § c), továbbá 91/T. § pontja alapján, továbbá ehhez kapcsolódóan a terrorizmust elhárító szerv kijelöléséről és feladatai ellátásának részletes szabályairól szóló 295/2010. (XII. 22.) Korm. rendelet, a védett személyek és a kijelölt létesítmények védelméről szóló 160/1996. (XI. 5.) Korm. rendelet, illetőleg a Karmelita Kolostor épületegyüttes területére, illetve területén történő személyi beléptetés, benntartózkodás, illetve csomag-, anyag- és áruszállítás rendjéről szóló 1/2019. (II. 4.) MKI KÁT – MK KÁT – MvM KÁT együttes utasítás alapján azon szerződő partnerek tekintetében, amelyeknek az Adatkezelővel fennálló jogviszonyában a nyújtott szolgáltatás teljesítési helyeként a Karmelita Kolostor kerül meghatározásra, a szerződő partnerek munkavállalói, - a jogviszony jellegétől függetlenül - egyéb természetes személy közreműködők Készenléti Rendőrség, illetőleg a Terrorelhárítási Központ által hatósági megkeresés keretében bekért, vagy a nevezett jogszabályok szerint átadott személyes adatai (név, születési hely/idő, anyja neve, személyi azonosító jel, lakcím, munkáltató neve, munkakör) a nevezett hatóságok részére átadásra kerülhetnek az Adatkezelő által, ezen túlmenően hatósági eljárás keretében nyomozó hatóság, más hatóság hivatalos megkeresése esetén az Adatkezelő köteles kiadni a kért adatokat, a vonatkozó jogszabályok rendelkezései szerint. Az adatok tárolási módja: elektronikus és papír alapú egyaránt.

VII. Adatkezelés célja, a kezelt adatok köre, adatkezelés időtartama, adatok megismerésére jogosultak az Adatkezelőhöz álláskeresőként jelentkező/pályázó Érintettek vonatkozásában

1. Adatkezelés célja és jogalapja

Adatkezelő a Személyes adatokat Érintett kifejezett és önkéntes hozzájárulása alapján kezeli az alábbi esetekben: Munkaerő toborzás, pályáztatási/kiválasztási eljárás lebonyolítása.

2. A kezelt adatok köre, adatkezelés időtartama, adatok megismerésére jogosultak

Az Adatkezelő a megjelölt jogalapra hivatkozva a személyes adatokat az alábbi táblázat(ok)ban rögzítettek szerint gyűjti és kezeli a megjelölt megőrzési ideig:

Érintett önkéntes hozzájárulásával kezelt adatok Személyes adat megnevezése Megőrzési/Tárolási idő
név, e-mail cím, telefonszám, önéletrajz, iskolai végzettséget és tudományos fokozatot igazoló - oklevelek, - tanúsítványok. A hozzájárulás visszavonásáig, hozzájárulás hiányában a pozíció betöltéséig, de minden esetben legfeljebb 6 hónapig.


Jogos érdek alapján kezelt adatok Személyes adat megnevezése Megőrzési/Tárolási idő
Erkölcsi bizonyítvány Az Adatkezelő kizárólag bemutatással ismeri meg az adatokat, a bemutatás során rögzített adatok tárolására az erkölcsi bizonyítvány érvényességi idejéig kerül sor (kiállítástól számított 90 nap)


3. Az Érintettekre vonatkozó adatok az alábbiak szerint kerülhetnek az Adatkezelő birtokába:

 • közvetlenül vagy közvetve az Érintettektől, összhangban a jelen Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltakkal

4. Adatkezelő a személyes adatok kezeléséhez a jelen Tájékoztató 1. számú mellékletében részletezett Adatfeldolgozó(ka)t veszi igénybe az abban megjelölt tevékenységekre.

Adatkezelő az adatokat a biztonsági beléptetéssel, ügyfélkiszolgálással kapcsolatos feladatokat ellátó munkavállalói, továbbá az illetékes területének vezetését ellátó munkavállalói, illetve adatfeldolgozók, mint címzettek felé továbbítja.

Az adatok tárolási módja: elektronikus és papír alapú egyaránt.

VIII. Munkavállalói ajánlási program tekintetében fennálló adatkezelés

1. Adatkezelés célja és jogalapja
Adatkezelő a Személyes adatokat a munkavállaló által ajánlott pályázó, mint Érintett kifejezett és önkéntes hozzájárulása alapján kezeli az alábbi esetekben: Munkavállalói ajánlási programban való részvétel, munkaerő toborzás, pályáztatási/kiválasztási eljárás lebonyolítása.

2. A kezelt adatok köre, adatkezelés időtartama, adatok megismerésére jogosultak

Az Adatkezelő a megjelölt jogalapra hivatkozva a személyes adatokat az alábbi táblázat(ok)ban rögzítettek szerint gyűjti és kezeli a megjelölt megőrzési ideig:

Érintett önkéntes hozzájárulásával kezelt adatok Személyes adat megnevezése Megőrzési/Tárolási idő
Név, meghirdetett munkakör Hozzájárulás visszavonásáig/pozíció betöltéséig/önéletrajz törlésének időpontjáig/de legfeljebb az ajánlási program szerinti elszámolás (kifizetés) megtörténtéig (jogviszony létesítése + 10 hónap).


5. Az Érintettekre vonatkozó adatok az alábbiak szerint kerülhetnek az Adatkezelő birtokába:

közvetlenül vagy közvetve az Érintettektől, összhangban a jelen Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltakkal

6. Adatkezelő a személyes adatok kezeléséhez a jelen Tájékoztató 1. számú mellékletében részletezett Adatfeldolgozó(ka)t veszi igénybe az abban megjelölt tevékenységekre.

Adatkezelő az adatokat a biztonsági beléptetéssel, ügyfélkiszolgálással kapcsolatos feladatokat ellátó munkavállalói, továbbá az illetékes területének vezetését ellátó munkavállalói, illetve adatfeldolgozók, mint címzettek felé továbbítja. Az adatok tárolási módja: elektronikus és papír alapú egyaránt.

IX. Elektronikus megfigyelő rendszer üzemeltetése

1. Adatkezelés célja és jogalapja

Az Érintett személyes adatainak jogos érdek alapján történő kezelésére az adatkezelő székhelyének/telephelyének/egyéb az Adatkezelő üzemeltetése alatt álló terület biztonsági megóvása, vagyonvédelme, az Adatkezelő munkavállalóinak és látogatóinak élet-, és testi épségének megóvása, és az esetleges rendkívüli események körülményeinek kivizsgálása céljából kerül sor.

A tevekénységet az Adatkezelő a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény (Szvtv.) rendelkezéseinek betartásával összhangban végzi.

Az Adatkezelőnél üzemeltetett elektronikus megfigyelőrendszer alkalmazásának részletes szabályait a hatályos Elektronikus Megfigyelőrendszer Alkalmazási Szabályzat tartalmazza, mely az Adatkezelő székhelyén elérhető.

Az Adatkezelő az adatokat jogos érdeke alapján kezeli.

Az Adatkezelő biztonsági kamerarendszert üzemeltet.

Az Adatkezelő üzemeltet mágneskártyás beléptetőrendszert, melyet azonban elektronikus megfigyelésre nem használ, így az elektronikus megfigyelés körében nem is tárgyal.

2. A kezelt adatok köre, adatkezelés időtartama, adatok megismerésére jogosultak

Az Adatkezelő a megjelölt jogalapra hivatkozva a személyes adatokat az alábbi táblázat(ok)ban rögzítettek szerint gyűjti és kezeli a megjelölt megőrzési ideig:

Jogos érdek alapján kezelt adatok Személyes adat megnevezése Megőrzési/Tárolási idő
Érintett képmása, a kameraképpel megszerezhető adatok Az Adatkezelő Elektronikus Megfigyelőrendszer Alkalmazási Szabályzatában rögzített felhasználás hiányában a rögzítéstől számított 30 nap


Az adatok tárolási módja: elektronikus

3. Adatkezelő a személyes adatok kezeléséhez a jelen Tájékoztató 1. számú mellékletében részletezett Adatfeldolgozó(ka)t veszi igénybe az abban megjelölt tevékenységekre.

Adatkezelő az adatokat következő címzetteknek továbbítja:

A rögzített adatokat csak az Adatkezelő alkalmazottai és az adatfeldolgozó(k) kijelölt alkalmazottai ismerhetik meg. Az elektronikus megfigyelő rendszer által korábban rögzített felvételekhez kizárólag az Elektronikus Megfigyelőrendszer Alkalmazási Szabályzatban rögzítettek szerinti eljárásban, az ezen szabályzatban kijelölt személyek férhetnek hozzá, az ott megjelölt terjedelemben és módon.

Az adatok tárolási módja: elektronikus

X. Tömegfelvétel (fénykép-, video-, illetőleg hangfelvétel), illetőleg tömegfelvételnek nem minősülő fénykép-, videó-, hangfelvétel készítésére vonatkozó adatkezelési szabályok

Az Adatkezelő tájékoztatja az érintetteket, hogy a saját rendezésű nyilvános eseményeken/rendezvényeken tömegfelvételek (kép- és hangfelvételt beleértve) készítésére kerülhet sor az Adatkezelő jogos érdeke alapján, melynek körében az alábbi tájékoztatást adja.

Nyilvános rendezvénynek számít a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvény, továbbá az olyan rendezvény, amely mindenki számára azonos feltételek mellett nyitva áll.

A tömegfelvételeken emberek sokasága látható, az ábrázolt személyek nem egyedi személyként, hanem mint a tömeg részei láthatók. Tömegfelvételről van szó, ha a képre pillantva nem az egyének külön-külön hívják fel magukra a figyelmet, hanem mint sokaság vannak jelen.

Az Infotv. és a Ptk. értelmében nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén.

A tömegfelvétel készítése az Adatkezelő jogos érdeke alapján valósul meg. Ezen felvételek tárolására és felhasználására a főszabály szerint, a jogos érdek megszűnésétől számított 5 évig kerül sor.

A tömegfelvételeket az Adatkezelő törvényes vagyonkezelői feladatával összefüggésben készíti el és hozza nyilvánosságra kizárólag promóciós és marketing céllal.

Az Adatkezelő, mint rendezvényszervező által tömegfelvételnek nem minősülő, az érintett képmását tartalmazó fényképfelvétel (vagy kép- és hangfelvétel) készítésére kizárólag az érintett hozzájárulása alapján kerülhet sor promóciós és marketing céllal az alábbiak szerint.

Érintett önkéntes hozzájárulásával kezelt adatok Személyes adat megnevezése Megőrzési/Tárolási idő
Fénykép (képmás) és hangfelvétel A képmás, hangfelvétel elkészítésére és felhasználására adott érintetti írásbeli hozzájáruló nyilatkozat szerinti ideig, ennek hiányában a hozzájárulás visszavonásáig, de legfeljebb 5 évig.


Az érintetti hozzájáruláshoz kötött felvételkészítés esetében, annak felhasználásához szükséges kifejezett engedélyt az érintett külön – a felhasználás részletes feltételeit is tartalmazó - nyilatkozatban adja meg.

Az Érintettekre vonatkozó adatok az alábbiak szerint kerülhetnek az Adatkezelő birtokába:

közvetlenül vagy közvetve az Érintettektől, összhangban a jelen Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltakkal

Adatkezelő a személyes adatok kezeléséhez a jelen Tájékoztató 1. számú mellékletében részletezett Adatfeldolgozó(ka)t veszi igénybe az abban megjelölt tevékenységekre.

Adatkezelő az adatokat a belső szabályzat(ok)ban meghatározott címzetteken kívül a marketing tevékenységgel kapcsolatos feladatokat ellátó munkavállalói, továbbá és esetleges adatfeldolgozói, mint címzettek felé továbbítja.

Az adatok tárolási módja: elektronikus és papír alapú egyaránt

XI. A www.varkapitanysag.hu, www.nemzetihauszmannprogram.hu (www.hauszmannprogram.hu), www.varkertbazar.hu, illetve a www. budapopup.hu weboldalak használata

Adatkezelő rögzíti, hogy a weboldalra látogatók, a weboldal használatával (webes érintetti kapcsolatfelvétel hiányában) adatgyűjtés és adatkezelés az anonim Felhasználó-azonosítók (cookie vagy süti) alkalmazásával és azok Érintetti elfogadásával valósul meg. A cookie-k lényegi ismertetőit az alábbiakban foglalja össze az Adatkezelő.

Az Adatkezelő a webszerver által küldött, változó tartalmú, alfanumerikus, a felhasználó számítógépén rögzülő és előre meghatározott érvényességi ideig tárolásra kerülő információ csomagokat, azaz sütiket vagy cookie-kat használhat a szolgáltatásokhoz és a weboldalhoz.

A cookie egy olyan egyedi azonosításra, illetve profilinformációk tárolására alkalmas jelsorozat, melyet a szolgáltatók az Érintett számítógépére helyeznek el. Fontos tudni, hogy az ilyen jelsorozat önmagában semmilyen módon nem képes az Érintettet azonosítani, csak az Érintett számítógépének felismerésére alkalmas. Az internet hálózati világában a személyhez kötődő információkat, a testreszabott kiszolgálást csak akkor lehet biztosítani, ha a szolgáltatók egyedileg azonosítani tudják ügyfeleik szokásait, igényeit. Az anonim azonosításhoz azért fordulnak a szolgáltatók, hogy egyfelől többet tudhassanak meg az

ügyfelek információhasználati szokásairól abból a célból, hogy tovább javíthassák szolgáltatásaik színvonalát, illetve másfelől kínálhassák ügyfeleiknek a testre szabási lehetőségeket.

A cookie-k segítségével például tárolásra kerülnek az Érintettek preferenciái és beállításai; ezek segítenek a bejelentkezésben; személyre szóló hirdetéseket jeleníthetnek meg és elemzik a webhely működését. Mindezek érdekében az olyan érintetti tevékenységek, mint például relevancia, ajánló, keresések, megnyitások, legfontosabb és leggyakrabban használt funkciók adatainak gyűjtésére és követésére használhat az Adatkezelő szolgáltatásokat.

Flash cookie-kat arra használják a weboldal üzemeltetők, hogy például megmondja, hogy az Érintett járt-e már valaha a weboldalon, illetve segít azonosítani azokat a funkciókat/szolgáltatásokat, amik az Érintettet a leginkább érdekelhetik. A kereső és a Flash cookie-k növelik az online élményt azáltal, hogy megőrzik az Érintett által preferált információkat, amíg egy adott oldalon tartózkodik. Sem a kereső sem a Flash cookie-k nem tudják az Érintettet személy szerint beazonosítani, valamint az Érintett vissza tudja utasítani a böngésző cookie-kat a böngésző beállításain keresztül, azonban ilyen cookie-k nélkül nem tudja majd kihasználni a weboldal minden szolgáltatását.

Anonim felhasználó azonosítók:

Cookie neve Célja Érintetti személyes adatok Adatkezelés jogalapja Lejárati idő
Szigorúan kötelező cookie Navigálás lehetővé tétele Weboldal használata során: az Érintett számítógépének IP- címe; érintett weboldallal kapcsolatos aktivitására vonatkozó adatok. Érintett hozzájárulása A webhely elhagyását követően. Személyes adat nem kerül tárolásra.
Teljesítmény cookie Weboldal használatára vonatkozó információk begyűjtése (Google Analytics) Weboldal használatára vonatkozó információk begyűjtése Érintetti személyes adatok: Weboldal használata során: az Érintett számítógépének IP- címe; weboldalon eltöltött idő kezdő és befejező időpontja; Érintett számítógépének beállításától függően a böngésző és az operációs rendszer típusa, Érintett weboldallal kapcsolatos aktivitására vonatkozó adatok. Érintett hozzájárulása Személyes adat a süti típusától függően kerül tárolásra a munkamenet végig: 2 év/24 óra/1 perc/ 90 nap/ 365 nap
Célzó- és hirdetési cookie Azonosító létrehozás és tárolás, célzott hirdetések megjelenítése. (Google Analytics, Facebook követőkód) Érintett eszköz IP címeÉrintett hozzájárulása Érintett hozzájárulása Személyes adat a süti típusától függően kerül tárolásra a munkamenet végig: 90 nap/18 hónap/ 2 év


Amennyiben az Érintett nem szeretné, hogy ilyen azonosító jel kerüljön a számítógépére, módja van a böngészőjét úgy beállítani, hogy az ne engedje meg az egyedi azonosító jel elhelyezését, továbbá módja van bármikor az engedélyét visszavonni, az egyedi azonosító jelet törölni, ebben az esetben azonban lehetséges, hogy a szolgáltatásokat nem vagy nem olyan formában éri majd el az Érintett, mintha engedélyezte volna az azonosítók elhelyezését.

A szolgáltatásokat nagyszámú felhasználó használja változatos szoftver- és hardver-környezetben, eltérő felhasználási céllal és területtel. A szolgáltatások fejlesztése akkor igazodhat legjobban a felhasználók igényeihez és lehetőségeihez, ha felhasználási szokásaikról és igényeikről átfogó képet kap a webhely üzemeltetője. A felhasználók nagy száma miatt azonban a személyes megkeresés és visszajelzés mellett hatékony kiegészítő módszer, ha a szokásaikat és a szolgáltatások futtatási környezetére vonatkozó adatokat automatizált módszerrel is gyűjti és elemezi a webhely üzemeltetője.

Az adatkezelés célja: a honlap rendeltetésszerű és színvonalas működésének biztosítása, az Adatkezelő szolgáltatásai minőségének ellenőrzése és javítása, a rosszindulatú, a honlapot támadó látogatók beazonosítása, valamint a látogatottság mérésére.

Az adatok megismerésére jogosultak: az Adatkezelő informatikai rendszere felügyeletéért és karbantartásáért felelős munkatársak és esetleges adatfeldolgozók.

Az adatok tárolási módja: elektronikus, de esetleges adatvédelmi incidens estén papír alapon is tárolásra kerülhetnek a Szervezet Incidenskezelési Szabályzata szerinti eljárásrendnek megfelelően az incidensben érintett adatok.

XII. Közösségi portálok (pl. Facebook)

Az Adatkezelő által fenntartott facebook felhasználói fiók üzenőfalán közzétett hírfolyamra a Facebook felhasználó az adott oldalon található linkre („like”/ „tetszik”; „follow/követem”) kattintva iratkozhat fel,és az ugyanitt található („dislike”/”nem tetszik”; „unfollow/követés leállítása”) linkre kattintva iratkozhat le, illetve az üzenőfal beállításai segítségével törölheti a nem kívánt, üzenőfalon megjelenő híreket. Az Adatkezelő a „követők” profiljához hozzáfér, de azt nem rögzíti, vagy kezeli saját belső rendszerében.

Az adatkezelés célja: Az Adatkezelő által kínált rendezvények/programok/eseményekhez tartozó tartalmak megosztása, egyéb hírek közlése, kapcsolattartás. A Facebook oldalak segítségével az Érintett tájékozódhat az Adatkezelő tevékenységéről, az Adatkezelő eseményeiről.

Az adatkezelés jogalapja az Érintett önkéntes hozzájárulása, melyet leiratkozással bármikor visszavonhat. A visszavonás nem érinti az azt megelőző jogszerű adatkezelést. A visszavonás esetén az Érintett nem kap értesítést az Adatkezelő hírfolyamáról, az Érintett hírfolyamán nem jelennek meg az Adatkezelő hírei, a hírfolyamhoz azonban így is hozzáfér, hiszen a weboldal nyilvános.

Az adatkezelés az Érintett leiratkozásáig tart. Az adattovábbításra, vagy adatfeldogozó igénybevételére nem kerül sor.

A Facebook az Adatkezelőtől független, külön adatkezelő. Az Érintett az oldal adatkezeléséről tájékoztatást a Facebook honlapján található adatvédelmi irányelvekből és szabályzatból az alábbi linkeken kaphat:

1. https://www.facebook.com/policies/cookies/
2. https://www.facebook.com/about/privacy/update

XIII. Adatbiztonság

Az Adatkezelő az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (továbbiakban: Info tv.) szerinti, valamint a GDPR-ban foglalt kötelezettségének megfelelően mindent megtesz annak érdekében, hogy gondoskodjon az Érintett adatainak biztonságáról, megteszi továbbá azokat a szükséges technikai és szervezési intézkedéseket és kialakítja azokat az eljárási szabályokat, amelyek az Info tv., a GDPR, valamint az egyéb adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek. Az Adatkezelő adatbázisában tárolt érintetti adatokhoz kizárólag az Adatkezelő erre kifejezett jogosultsággal rendelkező munkatársai férhetnek hozzá.

A weboldal kapcsán történő adatkezelési szolgáltatásoknak az úgynevezett felhőalapú (cloud) alkalmazások is a részei. A felhőalkalmazások jellemzően nemzetközi, illetve határokon átnyúló természetűek, és pl. az adattárolás céljait szolgálják, amikor nem az Adatkezelő számítógépe/szervezeti számítógépközpontja az adattároló, hanem egy, a világ bármely pontján elhelyezhető szerverközpont. A felhőalkalmazások fő előnye, hogy földrajzi helytől lényegében független, nagy biztonságú, rugalmasan bővíthető informatikai tároló és feldolgozó kapacitást nyújtanak.

Az Adatkezelő a lehető legnagyobb odafigyeléssel választja meg a felhőszolgáltatásokat biztosító partnereit, mindent megtesz, hogy azokkal az Érintettek adatbiztonsági érdekeit is szem előtt tartó szerződést kössön, azok adatkezelési elvei számára átláthatók legyenek és az adatbiztonságot rendszeresen ellenőrizze.

Lehetséges, hogy az Adatkezelő weboldalán utalás, link található más szolgáltatók által fenntartott oldalakra (ideértve a bejelentkezési, megosztási lehetőségre mutató gombokat, logókat is), ahol az Adatkezelő semmilyen befolyással nem bír a személyes adatok kezelésével kapcsolatos gyakorlatra. Az

Adatkezelő felhívja az érintettek figyelmét, hogy ha ilyen linkekre kattintanak, más szolgáltatók oldalaira kerülhetnek át. Ilyen esetekben javasoljuk, hogy mindenképpen olvassák el ezeknek az oldalaknak a használatára érvényes adatkezelési tájékoztatót. Jelen Adatkezelési Tájékoztató csak az Adatkezelő által folytatott adatkezelésre vonatkozik. Amennyiben bármilyen adatát az érintett külső weboldalon módosítja, törli, az nem fogja érinteni az Adatkezelő általi adatkezelést, az ilyen módosításokat a weboldalon is el kell végeznie.

XIV. Személyes adatok hozzáférése, módosítása, helyesbítése, hordozhatósága

1. Hozzáférés
Az Érintett jogosult arra, hogy az Adatkezelőtől visszajelzést kapjon arra vonatkozóan, hogy Személyes adatainak kezelése folyamatban van-e, és ha ilyen adatkezelés folyamatban van, jogosult arra, hogy a Személyes adatokhoz és a következő információkhoz hozzáférést kapjon:
1.1. az adatkezelés céljai;
1.2. az érintett Személyes adatok kategóriái;
1.3. azon címzettek vagy címzettek kategóriái, akikkel, illetve amelyekkel a Személyes adatokat közölték vagy közölni fogják.
2. Módosítás, helyesbítés
Érintett jogosult arra, hogy kérésére Adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül helyesbítse a rá vonatkozó pontatlan Személyes adatokat. Figyelembe véve az adatkezelés célját, Érintett jogosult arra, hogy kérje a hiányos Személyes adatok – egyebek mellett kiegészítő nyilatkozat útján történő – kiegészítését.
3. Hordozhatóság
Az Érintett jogosult arra, hogy a rá vonatkozó, általa egy Adatkezelő rendelkezésére bocsátott Személyes adatokat tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban megkapja, továbbá jogosult arra, hogy ezeket az adatokat egy másik Adatkezelőnek továbbítsa anélkül, hogy ezt akadályozná az az Adatkezelő, amelynek a Személyes adatokat a rendelkezésére bocsátotta, ha:
3.1. az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson vagy olyan szerződésen alapul, ahol az Érintett az egyik fél; és
3.2. az adatkezelés automatizált módon történik.

XV. Személyes adatok törlése, korlátozása, tiltakozás joga

1. Törlés (1) Érintett jogosult arra, hogy kérésére Adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül törölje a rá vonatkozó Személyes adatokat, Adatkezelő pedig köteles arra, hogy Érintettre vonatkozó Személyes adatokat indokolatlan késedelem nélkül törölje, ha az alábbi indokok valamelyike fennáll:
a) a Személyes adatokra már nincs szükség abból a célból, amelyből azokat gyűjtötték vagy más módon kezelték;
b) Érintett az Ügyfélszolgálaton keresztül visszavonja az adatkezelés alapját képező önkéntes hozzájárulását, és az adatkezelésnek nincs más jogalapja;
c) Érintett a saját helyzetével kapcsolatos okokból vagy közvetlen üzletszerzési adatkezelés miatt tiltakozik az adatkezelés ellen, és nincs elsőbbséget élvező jogszerű ok az adatkezelésre;
d) a Személyes adatokat jogellenesen kezelték;
e) a Személyes adatokat Adatkezelőre alkalmazandó uniós vagy tagállami jogban előírt jogi kötelezettség teljesítéséhez törölni kell;
f) a Személyes adatok gyűjtésére közvetlenül gyermekeknek történő, információs társadalommal összefüggő szolgáltatások kínálásával kapcsolatosan került sor.
(2) Ha Adatkezelő nyilvánosságra hozta a Személyes adatot, és az (1) bekezdés értelmében azt törölni köteles, az elérhető technológia és a megvalósítás költségeinek figyelembevételével megteszi az észszerűen elvárható lépéseket – ideértve technikai intézkedéseket – annak érdekében, hogy tájékoztassa az adatokat kezelő adatkezelőket, hogy Érintett kérelmezte tőlük a szóban forgó Személyes adatokra mutató linkek vagy e Személyes adatok másolatának, illetve másodpéldányának törlését.
(3) Az (1) és (2) bekezdés nem alkalmazandó, amennyiben az adatkezelés szükséges:
a) a véleménynyilvánítás szabadságához és a tájékozódáshoz való jog gyakorlása céljából;
b) a Személyes adatok kezelését előíró, Adatkezelőre alkalmazandó uniós vagy tagállami jog szerinti kötelezettség teljesítése, illetve közérdekből vagy Adatkezelőre ruházott közhatalmi jogosítvány gyakorlása keretében végzett feladat végrehajtása céljából;
c) Munkahelyi egészségügyi vagy népegészségügy területét érintő közérdek alapján;
d) Közérdekű archiválás céljából, tudományos és történelmi kutatási célból vagy statisztikai célból, amennyiben az (1) bekezdésben említett jog valószínűsíthetően lehetetlenné tenné vagy komolyan veszélyeztetné ezt az adatkezelést; vagy
e) jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez, illetve védelméhez.
2. Korlátozás (1) Érintett jogosult arra, hogy kérésére Adatkezelő korlátozza az adatkezelést, ha az alábbiak valamelyike teljesül:
a) Érintett vitatja a Személyes adatok pontosságát, ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amely lehetővé teszi, hogy Adatkezelő ellenőrizze a Személyes adatok pontosságát;
b) az adatkezelés jogellenes, és Érintett ellenzi az adatok törlését, és ehelyett kéri azok felhasználásának korlátozását;
c) Adatkezelőnek már nincs szüksége a Személyes adatokra adatkezelés céljából, de Érintett igényli azokat jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez; vagy
d) Érintett a saját helyzetével kapcsolatos okból tiltakozott az adatkezelés ellen; ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amíg megállapításra nem kerül, hogy Adatkezelő jogos indokai elsőbbséget élveznek-e Érintett jogos indokaival szemben.
(2) Ha az adatkezelés az (1) bekezdés alapján korlátozás alá esik, az ilyen Személyes adatokat a tárolás kivételével csak Érintett hozzájárulásával, vagy jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez, vagy más természetes vagy jogi személy jogainak védelme érdekében, vagy az Unió, illetve valamely tagállam fontos közérdekéből lehet kezelni.
(3) Adatkezelő Érintett, akinek a kérésére az (1) bekezdés alapján korlátozták az adatkezelést, az adatkezelés korlátozásának feloldásáról előzetesen tájékoztatja.
3. Tiltakozás Az Érintett jogosult arra, hogy a saját helyzetével kapcsolatos okokból bármikor tiltakozzon Személyes adatainak kezelése ellen, ha az Adatkezelőre ruházott közhatalmi jogosítvány gyakorlásának keretében végzett feladat vagy az Adatkezelő vagy egy harmadik fél jogos érdekeinek érvényesítéséhez szükséges adatkezelés történik, ideértve az említett rendelkezéseken alapuló profilalkotást is. Ebben az esetben az Adatkezelő a Személyes adatokat nem kezelheti tovább, kivéve, ha az Adatkezelő bizonyítja, hogy az adatkezelést olyan kényszerítő erejű jogos okok indokolják, amelyek elsőbbséget élveznek az érintett érdekeivel, jogaival és szabadságaival szemben, vagy amelyek jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez kapcsolódnak.
Ha a Személyes adatok kezelése közvetlen üzletszerzés érdekében történik, az Érintett jogosult arra, hogy bármikor tiltakozzon a rá vonatkozó Személyes adatok e célból történő kezelése ellen, ideértve a profilalkotást is, amennyiben az a közvetlen üzletszerzéshez kapcsolódik.
Ha az Érintett tiltakozik a Személyes adatok közvetlen üzletszerzés érdekében történő kezelése ellen, akkor a Személyes adatok a továbbiakban e célból nem kezelhetők.

XVI. Felhasználó jogérvényesítési lehetőségei

Felhasználó a személyiségi jogainak megsértése esetén, valamint a Rendeletben meghatározott esetekben

 • az Adatkezelő, vagy
 • a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság segítségét kérheti, illetve a hatósághoz panaszt nyújthat be, az alábbi elérhetőségeken
  • Név: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság
  • Postacím: 1530 Budapest, Pf.: 5.
  • Cím: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/c.
  • Telefon: +36 (1) 391-1400
  • Fax: +36 (1) 391-1410
  • Web: naih.hu
  • E-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu illetve
  • jogosult továbbá pert indítani a – választása szerint – a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti törvényszék előtt.

Az Adatkezelő a hozzá beérkező kérelem alapján elősegíti az Érintett jogainak gyakorlását. Az Adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül, de mindenféleképpen a kérelem beérkezésétől számított egy hónapon belül tájékoztatja az érintettet a kérelem nyomán hozott intézkedésekről. Szükség esetén, figyelembe véve a kérelem összetettségét és a kérelmek számát, ez a határidő további két hónappal meghosszabbítható. A határidő meghosszabbításáról az Adatkezelő a késedelem okainak megjelölésével a kérelem kézhezvételétől számított egy hónapon belül tájékoztatja az érintettet. Ha az érintett elektronikus úton nyújtotta be a kérelmet, a tájékoztatást lehetőség szerint elektronikus úton kell megadni, kivéve, ha az érintett azt másként kéri.

Ha az Adatkezelő nem tesz intézkedéseket az érintett kérelme nyomán, késedelem nélkül, de legkésőbb a kérelem beérkezésétől számított egy hónapon belül tájékoztatja az érintettet az intézkedés elmaradásának okairól, valamint arról, hogy az érintett panaszt nyújthat be valamely felügyeleti hatóságnál, és élhet bírósági jogorvoslati jogával.

Az adatkezelésről szóló általános tájékoztatást és az érintetti jogok alapján történő tájékoztatást és intézkedést díjmentesen kell biztosítani. Ha az érintett kérelme egyértelműen megalapozatlan vagy különösen ismétlődő jellege miatt – túlzó, az Adatkezelő, figyelemmel a kért információ vagy tájékoztatás nyújtásával vagy a kért intézkedés meghozatalával járó adminisztratív költségekre:

a) észszerű összegű díjat számíthat fel (amely során figyelembe veszi a közérdekű adatok kiadásának figyelembe vehető költségeiről szóló jogszabályi rendelkezéseket), vagy

b) megtagadhatja a kérelem alapján történő intézkedést.

A kérelem egyértelműen megalapozatlan vagy túlzó jellegének bizonyítása az Adatkezelőt terheli. A GDPR rendelet 11. cikke sérelme nélkül, ha az adatkezelőnek megalapozott kétségei vannak a kérelmet benyújtó természetes személy kilétével kapcsolatban, további, az érintett személyazonosságának megerősítéséhez szükséges információk nyújtását kérheti.

XVII. Tájékoztató változásai, hatályba lépése

Adatkezelő fenntartja a jogot, hogy jelen Tájékoztatót bármikor, előzetes értesítés nélkül módosítsa vagy frissítse és a friss változatot weboldalain közzé tegye. Bármely módosítás kizárólag a módosított változat közzétételét követően összegyűjtött személyes adatokra érvényes. Jelen Tájékoztató a kihirdetése napján lép hatályba, amellyel egyidejűleg hatályát veszti az Adatkezelő korábbi Adatkezelési Tájékoztatója.

1. számú melléklet: Személyes adatok kezelése során igénybe vett Adatfeldolgozók

Tájékoztató IV. fejezete tekintetében:

Adatfeldolgozó Cégjegyzékszám/adószám Végzett tevékenység
Audit Network Hungary Könyvvizsgálati és Üzletviteli Tanácsadó Kft. Cg.: 01-09-717898
adószám: 12756904-2-41
könyvvizsgálat, könyvelés
Magyar Posta Zrt. Cg. 01-10-042463
adószám: 10901232-2-44
Küldemények kézbesítése
Postamester Hungary Kft Cg. 01-09-864482 adószám: 13615972-2-42 Küldemények kézbesítése
Interticket Kft. Cg. 01-09-736766 adószáma: 10384709-2-41 egyértékesítés
New Land Media Reklám, Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság Cg. 01-09-176515 adószáma: 24670827-2-41 Kommunikációs feladatok végzése
LOUNGE DESIGN Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság Cg. 01-09-940287 adószáma: 22715544-2-41 Kommunikációs feladatok végzése


Tájékoztató VI. fejezete tekintetében:

Adatfeldolgozó Cégjegyzékszám/adószám Végzett tevékenység
Audit Network Hungary Könyvvizsgálati és Üzletviteli Tanácsadó kft. Cg.: 01-09-717898 adószám: 12756904-2-41 könyvvizsgálat, könyvelés
Magyar Posta Zrt. Cg. 01-10-042463 adószám: 10901232-2-44 Küldemények kézbesítése
Postamester Hungary Kft. Cg. 01-09-864482 adószám: 13615972-2-42 Küldemények kézbesítése
New Land Media Reklám, Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság Cg. 01-09-176515 adószáma: 24670827-2-41 Kommunikációs feladatok végzése
LOUNGE DESIGN Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság Cg. 01-09-940287 adószáma: 22715544-2-41 Kommunikációs feladatok végzése


Tájékoztató VII. fejezete tekintetében

Adatfeldolgozó Cégjegyzékszám/adószám Végzett tevékenység
Magyar Posta Zrt. Cg. 01-10-042463 adószám: 10901232-2-44 Küldemények kézbesítése
Postamester Hungary Kft Cg. 01-09-864482 adószám: 13615972-2-42 Küldemények kézbesítése


Tájékoztató X. fejezete tekintetében:

Adatfeldolgozó Cégjegyzékszám/adószám Végzett tevékenység
Magyar Posta Zrt. Cg. 01-10-042463 adószám: 10901232-2-44 Küldemények kézbesítése
Postamester Hungary Kft Cg. 01-09-864482 adószám: 13615972-2-42 Küldemények kézbesítése
New Land Media Reklám, Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság Cg. 01-09-176515 adószáma: 24670827-2-41 Kommunikációs feladatok végzése
LOUNGE DESIGN Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság Cg. 01-09-940287 adószáma: 22715544-2-41 Kommunikációs feladatok végzése

About The National Hauszmann Program

Buda Castle is part of the outstandingly valuable built and cultural heritage of Hungary, Europe and the world: it is a symbolic site of the nation and a keystone of our identity, for which we all bear a shared responsibility. During the more than 750-year long history of the Castle, periods of construction and destruction, creation and destruction have alternated. We are lucky to belong to a generation of builders and creators.

The National Hauszmann Program is a program of responsible action that opens a new chapter in the rebirth of the district. During the program that unites the development plans for the period 2019−2021, we will carry out the tidying up of public spaces, parks and castle gardens, and we will complete the buildings of the Guardhouse and the Riding Hall.

The redesign of the previously demolised buildings runs in paralell with the constructions, as well as a full survey of the Palace of Buda in order to make a well-founded proposal for the possible reconstruction and utilization of the building.

We are convinced that the Buda Castle District is destined to be more than just a tourist attraction. The objective of the National Hauszmann Program is to restore the Castle to the people of Hungary and to create a place in the middle of the capital that has a “call”, where everyone can feel at home again.
You can read more about our mission here.

Gergely Fodor, Government Commissioner responsible for certain tasks related to government investments in the Buda Castle District.

A Hauszmann-sztori kiállítás

folytatódik

a Budavári Palotanegyed újjászületése

A SZENT ISTVÁN‑TEREM INGYENES TÁRSKIÁLLÍTÁSA A BUDAVÁRI PALOTÁBAN
hauszmann-story-hero

Lovarda, 1912

Lovarda, 2021

Ismerje meg ön is az újjászülető Budavári Palotanegyedet!

Egy nagyszerű építésznek, Hauszmann Alajosnak és élete fő művének állít emléket a Budavári Palota déli összekötő szárnyában, az újjászületett Szent István-terem felett megtekinthető kiállítás. A tárlaton megismerheti, Hauszmann Alajos hogyan építette át a Budavári Palotát és környezetét a századfordulón, és betekintést nyerhet abba is, hogy több évtizednyi pusztulás után most miként születik újjá a Budavári Palotanegyed.

A kiállítás termeiben egy olyan már-már elfeledett, de világraszóló történet elevenedik meg előttünk, melynek részesei voltak nagyszüleink, szüleink, és részesei vagyunk mi magunk is. Részesei vagyunk mi is, hiszen a történet egyik legizgalmasabb epizódja itt és most, a szemünk előtt játszódik.

A 2019-ben elindult Nemzeti Hauszmann Program a Budavári Palotanegyed újjászületésének programja, egy soha vissza nem térő esély arra, hogy e minden magyar számára szimbolikus jelentőségű hely ismét régi fényében ragyoghasson, és büszkén hirdesse a magyar építőművészet nagyságát.

A program első eredményei már láthatók. Újjászületett a Szent István-terem, újra áll a Lovarda, felépült a Főőrség, megújult a Csikós udvar, újjáépült a Stöckl lépcső és a Hauszmann-féle rámpa, teljes körű felújításon esett át a Budavári Palotanegyed két ikonikus szökőkútja, a Mátyás kútja és a Halászó gyerekek kútja, de folyamatosan születnek újjá a területen található műemlékek, történelmi kertek, parkok, sétányok és lépcsők is. Megkezdődött a századfordulón itt álló, de később lerombolt épületek újjáépítése is. Hamarosan a Budavári Palotanegyed pontosan olyan arcát mutatja majd, amelyet Hauszmann Alajos annak idején megálmodott.

S hogy miről mesél egy-egy épület? A Hauszmann-sztori című kiállításunk erre a kérdésre is választ ad. A fejlesztéseket bemutató teremben körültekintve megismerheti az épületek múltját, jelenét és a Budavári Palotanegyed megújításának terveit is.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető a Szent István-terem, a Budapesti Történeti Múzeum, illetve a két kiállítás kombinált belépőjegyével.

Helyszín: 1014 Budapest, Szent György tér 2.
Oroszlános udvar (Térkép)
Nyitvatartás: K-V 10:00-18:00
Jegyinformáció: A kiállítás Szent István-terem belépővel ingyenesen megtekinthető.

The Hauszmann Story exhibition

resumes

the rebirth of the Buda Castle Palace District

FREE EXHIBITION AT ST STEPHEN’S HALL IN THE PALACE OF BUDA CASTLE
hauszmann-story-hero

The Riding Hall, 1912

The Riding Hall, 2021

Explore the reborn Buda Castle Palace District

An exhibition in the South Range of the Palace of Buda Castle pays tribute to the great architect Alajos Hauszmann and his principal achievement. Visitors will learn how Hauszmann rebuilt the Palace and its environs at the turn of the 19th and 20th centuries. The exhibition also presents how the Palace District is reborn after several decades of decay.

The exhibition is a journey through an inspiring but almost forgotten story. Our grandparents and parents have played a part in this story, and we too are participants as it continues. Indeed, what we are witnessing here and now is the story’s most exciting episode.

In the National Hauszmann Program, which started in 2019, a place that has symbolic significance for every Hungarian is being reborn. The National Hauszmann Program is an unrepeatable opportunity for the Buda Castle Palace District to regain its old splendour and show to the world the greatness of Hungarian architecture.

The first results of the program are already visible. St Stephen’s Hall is reborn, and the Riding Hall has been rebuilt along with the Guardhouse; the Horseherd Court has been renewed; the Stöckl Stairway and Hauszmann’s ramp have been recreated; and two iconic landmarks of the Palace District of Buda, the Matthias Fountain and the Fountain of the Fishing Children, have been comprehensively renovated. Historic landmarks, gardens, parks, walkways and stairways are recreated, and the reconstruction of demolished buildings from the turn of the 19th and 20th centuries has started. The Palace District of Buda will soon regain its splendour as originally conceived by Alajos Hauszmann.

What to the buildings have to tell us? That is the question answered by our exhibition, The Hauszmann Story. On display are the past and present of the buildings and the plans for the revival of the Buda Castle Palace District.

The exhibition can be visited at no extra cost, with a ticket to St Stephen’s Hall and/or the Budapest History Museum.

Venue: 1014 Budapest, Szent György tér 2.
Lion Court (Map)
Opening hours: Tue–Sun 10:00–18:00
Ticket information: The exhibition can be visited at no extra cost with a ticket to St Stephen’s Hall.